Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka przedświąteczna.
# dowolne kawałki mięs czy wędlin,jakie nam zalegają w zamrażarce czy lodówce , np. u mnie
# 1 udko wędzone
# kawałek klopsa pieczonego
rozmroziłam (zmieliłam je przed zamrożeniem).Zblendowałam warzywa (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek bulwy selera),sałatę lodową opłukałam i porwałam drobniutko palcami.Szczypiorek opłukałam i posiekałam.Połowę sera starłam na tarce do sera.Doprawiłam do smaku
rozkruszoną kostką o smaku smażonej cebulki,solą i pieprzem ziołowym. Jeszcze ciepłe ziemniaki ugniotłam drewnianą pałką.Włożyłam dwie łyżki masła i wsypałam gałkę muszkatołową.Osoliłam i opieprzyłam do smaku.Jeszcze raz ugniotłam. Piekarnik ustawiłam na 175 stopni,na termoobieg. Naczynie żaroodporne posmarowałam małą ilością masła i oprószyłam bułką tartą. Na dno wyłożyłam połowę masy ziemniaczanej i ugniotłam ją łyżką. Na niej rozsmarowałam masę mięsno -warzywno-serową,także ucisnęłam ją łyżką. Na wierzchu była druga warstwa ziemniaków,przykryta resztą startego sera i wiórkami masła. Wstawiłam zapiekankę do nagrzanego piekarnika na pół godziny do zapieczenia i zrumienienia sera. Tym sposobem pozbywając się końcówek mięs z zamrażarki, warzyw z lodówki zyskałam pełny, smaczny obiad.Polecam!