Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, osączamy i kroimy w dość grube plastry. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanej oliwie. Pomidorki kroimy w kostkę, oliwki w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, układamy połowę ziemniaków, posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Na ziemniaki wykładamy cebulę, posypujemy ją tymiankiem, następnie układamy pozostałe ziemniaki, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Jajka wbijamy do miski, rozkłócimy widelcem, dodajemy śmietanę, starty na tarce o grubych oczkach ser żółty, oliwki, pomidorki i porwaną na mniejsze kawałki rukolę, przyprawiamy Kucharkiem i pieprzem ziołowym, mieszamy. Całość wylewamy na ziemniaki. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut (aż jajka się zetną). Podajemy udekorowane listkami rukoli.