Ryba w cieście drożdżowym

Ryba w cieście drożdżowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • mleko

    200 ml
  • masło

    100 g
  • drożdże

    25 g
  • jajko

    1 szt.
  • cukier

    1 łyżecz.
  • sól

    1 łyżecz.
  • pieczarki

    500 g
  • masło

    2 łyż.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • dorsz

    500 g
  • natka pietruszki

    2 łyż.
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • jajko

    1 szt.
  • zioła prowansalskie

    1 łyżecz.
  • przyprawa do ryb

    1/2 łyż.
  • ser gouda

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ryba w cieście drożdżowym
Ciasto: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję ciepłe (ale nie gorące!), stopione masło i resztę składników, mieszam i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładam ciasto do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję farsz: Pieczarki myję, kroję w plasterki, duszę na łyżce masła, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno i podsmażam na reszcie masła na osobnej patelni lub w rondlu. Uduszone pieczarki łączę z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki. Filet z ryby myję, nacieram z obydwu stron solą, pieprzem białym, przyprawą do ryb i ziołami. Odstawiam. Wyrośnięte ciasto dzielę na pół. Jedną część wałkuję od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na koło o średnicy ok. 30-35 cm, wycinam kształt ryby. Nakładam farsz pieczarkowo-cebulowy, na to całe filety ryby, posypuję startym na dużych oczkach tarki serem, przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Krok 2 - Ryba w cieście drożdżowym
Odcinam nożem niepotrzebne skrawki ciasta, formując kształt ryby (taki sam jak na spodzie). Z odkrojonych części ciasta robię płetwy rybie, oko oraz skrzela. Wokół ryby, na ogonie i na płetwach dociskam ciasto widelcem. Za pomocą nożyczek wykonuję rybie łuski. Całą rybę (powierzchnię smaruję roztrzepanym jajkiem z mlekiem). Za pomocą szpatułki podnoszę oklapnięte łuski.
Krok 3 - Ryba w cieście drożdżowym
Rybę wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę 15 minut, po tym czasie obniżam temperaturę do 180*C i piekę kolejne 45 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykrywam wierzch papierem do pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (78)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Małgorzata92

02.03.2017 10:00
Pięknie wygląda aż szkoda jeść :)

Bożena Matuszczyk

30.01.2017 14:15
Rewelacja.;)

Madzai

07.09.2016 10:05
Wspaniała!

cooleczka

06.07.2016 19:20
Ale ładnie się prezentuje

mikrusiak

19.05.2016 18:03
robi wrażenie :)super :)

Grazyna0211

18.03.2016 14:35
świetny pomysł

KORAL

28.01.2016 20:04
Świetnie Ci to wyszło.

Madzik239

04.01.2016 16:48
Bardzo fajny pomysł, na pewno wypróbuję na kolejna święta.

gusia1000

30.10.2015 22:16
Piękna ryba. Szkoda ja jeść.

joannaa24

03.10.2015 11:50
Super wygląda po upieczeniu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat