Przepis i sposób przygotowania na: pomidory pieczone w cieście drożdżowym
Robiłam dwa razy, raz zapiekałam kilka pomidorów w jednym dużym cieście, raz po jednym pomidorze w mniejszych kawałkach. Mąka nadaje się każda pszenna. Robiłam z krupczatki, zwykłej białej i razowej w różnych proporcjach, ważne by ciasto dobrze wyrobić najlepiej korzystając z pomocy robota kuchennego. Mąkę mieszam z drożdżami i solą, dodaję wody i oliwy i wyrabiam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Następnie dzielę na części. Do formy wykładam jeden kawałek stanowiący dno w postaci placka, na to układam pomidora lub kilka pomidorów i zakrywam drugim kawałkiem ciasta na końcu zlepiam boki (jest z tym trochę zabawy). Górna część pomidora wystaje. Można posypać parmezanem lub mozzarellą i ziołami takimi jak oregano, bazylia czy rozmaryn. Ciasto z pomidorami odstawiam ponownie do wyrośnięcia następnie piekę w zależności od rozmiaru od około 20 do 35 min w średnio nagrzanym piekarniku.