Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z galaretką
Margarynę stopić z wodą i cukrem, zagotować syrop i wystudzić. Do zimnego syropu dodać żółtka i ubijając dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ubijać do uzyskania gładkiego ciasta na koniec dodać pianę ubitą z 6 jajek i ostrożnie wymieszać.
Masa serowa:
Ser skręcić przez maszynkę, następnie utrzeć z masłem, żółtkami, cukrem i przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia wysmarować i wylać ciasto na nie wyłożyć miejscami masę serową.
Piec około 45 min w temp 180-190st.
Po upieczeniu ciasto dokładnie wystudzić i ułożyć na nim wiśnie ( ja miałam z kompotu), zalać ciasto gęstniejącą galaretką rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia, Przed podaniem porcję ciasta ozdobić bitą śmietaną dosłodzoną cukrem pudrem.