Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Choinka drożdżowa

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
400 g
woda
190 g
drożdże
20 g
cukier
2 łyżecz.
sól
1/2 łyżecz.
Sklep Prymat
jajko
1 szt.
masło
1 łyżecz.
kminek Prymat
2 łyżecz.
Sklep Prymat
mak
2 łyżecz.
sezam
2 łyżecz.
słonecznik łuskany
2 łyżecz.
jajko
1 roztrzepane

Przepis i sposób przygotowania na: Choinka drożdżowa

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z cukrem. Dodaję rozczyn z drożdży do pozostałych składników i mieszam dokładnie. Zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto. lekko natłuszczam ciasto olejem i wkładam do miski na 1 godzinę, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Choinka drożdżowa foto
2
Po tym czasie dzielę ciasto na 11 części. Formuję równe kulki i układam na papierze do pieczenia na blasze w odstępach 1 cm. Z jedenastej kulki robię wałeczek (będzie to pień choinki). Odstawiam do wyrastania na kolejną godzinę. Smaruję ciasto roztrzepanym jajem. Z kminku, maku, sezamu i nasion słonecznika robię wzory gwiazdek.
Krok 2 - Choinka drożdżowa foto
3
Wstawiam do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piekę ok. 20-25 minut (aż będą rumiane).
Krok 3 - Choinka drożdżowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak