Przepis i sposób przygotowania na: frytki z warzywami i mięsem
Mięso dokładnie mieszamy z namoczoną bułką, czosnkiem, jajkiem i przyprawami, następnie formujemy kulki z mięsa, lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju do osiągnięcia złotobrązowego odcienia.
Kotlety możemy podać z frytkami i warzywami na patelni.
Warzywa na patelni, skład:
4 marchewki
1 cebula
3 duże ziemniaki
pół puszki kukurydzy
łyżeczka wegety, pieprzu, ziół prowansalskich oraz bazyli.
2 łyżki oleju
Marchewkę oskrobać, pokroić w talarki, cebulkę obrać pokroić. Obranego ziemniaka także pokroić w miarę na cienkie plastry, żeby się odpowiednio dopiekły. Na patelnię wlać olej, wrzucić marchewkę i cebulkę, obsmażyć 5 min. Potem dodać pokrojonego w plastry ziemniaka,wedetę, zioła prowansalskie, bazylię i dusić pod przykryciem 20 min. Gdy wszystko już jest miękkie dodajemy pieprz.
500 g zakupionych mrożonych frytek wrzucamy na rozgrzany olej , smażymy około 15-20 minut.