Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kg mąki pszennej

    1/2
  • łyżki masła

    3
  • łyżeczki soli

    1/3
  • szkl. gorącej wody - może być trochę więcej albo mniej, ile zabierze ciasto

    1/2-3/4
  • kg truskawek

    1/2
  • łyżeczka cynamonu mielonego

    1
  • śmietana 12-procentowa

    200 ml
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, dodać sól, rozpuszczone masło i zarabiając łyżką wlewać gorącą, prawie wrzącą, wodę. Gdy tylko składniki lekko się połączą zagnieść elastyczne ciasto - ostrożnie bo gorące. Ciasto zawinąć w ściereczkę i odłożyć na ok. 30 min.. Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem, odstawić. Truskawki opłukać, osączyć, poobrywać szypułki a owoce pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć cynamonem, wymieszać.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawać krążki. Nakładać po czubatej łyżce rozdrobnionych truskawek i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe układać na ściereczce, ale nie mogą leżeć długo bo ciasto rozmięknie. Gotować partiami, wrzucając je na osolony wrzątek i wyławiać po ok. 3-5 minutach. Podawać polane śmietaną i ew. posypane cukrem trzcinowym albo miętą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jeanette_v

14.02.2012 12:51
Już lecę po truskaweczki...

ulaaa

23.08.2011 10:22
najlepsze pierogi na świecie

Grażyna13

26.06.2011 20:28
pyszności :)

FAFIK

17.03.2011 09:58
Ach, pierogi... uwielbiam

miki47

13.03.2011 17:23
pycha

Goya

12.01.2011 17:12
pycha

wojtek10_89

30.09.2010 08:55
mniam

kasiurek

30.09.2010 08:47
robie podobnie pychaaa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat