Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety miesne z sosem czosnkowym
300 ml woda gazowana,
300 ml mleko,
33 dag mąka,
2 sztuki jaja,
szczypta Sól,
Panierka do krokietów:
panierka Bułka do panierki,
do panierki jaja,
do smażenia krokietów olej,
Farsz do krokietów:
60 dag mięso mielone,
1 sztuka jajko,
3-4 łyżki bułka tarta,
2 żabki czosnek,
1 sztuka cebulka,
3 łyżeczki olej,
do smaku bazylia,
do smaku Sól,
do smaku przyprawa red grill
Ciasto naleśnikowe - podane wyżej składniki na ciasto zmiksować. czyli jaja, sól, mąka, mleko, woda gazowna. Można spróbować, czy jest dobrze przyprawione, wtedy daje nam to możliwość dosypania soli lub cukru. Na patelnię teflonową wlewamy kilka kropel oleju. następniee rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron.
Farsz; Cebulę i czonek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgzranej patelni z olejem. Dodajemy następnie mięso mielone. Podsmażamy te 3 rzeczy razem przez okres około 10 15 minut. MIęso ma byc gotowe do jedzenia. Następnie Dodajemy do mięsa znajdującego się juz w jakiejś miseczce, jajko, i bułke tartą- 3-4 łyżki. Wszytsko ze soba dobrze mieszamy.
wykładamy farsz kolejno na każdy placeki składamy boki i zwijamy krokiety:) Takie postępowanie z kadżdym krokietem nas obowiązuje Następnie obtaczamy je w jajku i bułce by powstała panierka. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z jednej i z drugiej strony na złoty kolor.
Sos czosnkowy
Czosnek wyciskamy przez praskę. Dodajemy majonez i kefir. Dodajemy sól i pieprz. Wszysko mieszamy. Sos najlepszy jest p okresie około 2 godzin, wtedy staje się mocniejszy.
Każdy krokiet po podsmażeniu krokieta polewamy sosem .