Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka (mała blacha)
Kroki postępowania
Z mąki, cukru, masła i jajek robimy ciasto konsystencją przypominające kruszonkę.
Część ciasta wykładamy na spód blachy o wielkości 15x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy chwilę w piekarniku. Resztę ciasta zostawiamy na wierzch.
Jabłka mieszamy z cynamonem, bułką tartą, rodzynkami. Opcjonalnie można dodać cukier waniliowy.
Ja dałam 1 słoik bo wolę niższą szarlotkę, jak ktoś lubi wysoką, to wtedy ubijamy białko które zostało z ciasta i łączymy z jabłkami- nie będą się rozpadać po rozkrojeniu upieczonej szarlotki).
Na zapieczony spód przekładamy jabłka, przykrywamy je warstwą kruszonki i pieczemy jeszcze przez około 35 minut (maksymalnie 40 minut), w temperaturze 170 stopni.
Szarlotkę podawać na ciepło z bitą śmietaną, posypaną cukrem pudrem. Smacznego!