Przepis i sposób przygotowania na: Palotte - włoskie kule serowe w sosie pomidorowym
Wiórki rozsypać na blaszce wyścielonej papierem śniadaniowym, cienką warstwą, pozostawić na kilka godzin (lub na noc) do przeschnięcia.
Bułkę wrocławską pokroić na kromki i wybrać z nich sam miękisz - zmiksować malakserem na drobno.
W misce roztrzepać kilka jajek, doprawić pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki, sporo utartego sera i miękisz czerstwej, ale jeszcze miękkiej bułki.
Całość wyrobić na zwartą masę i formować z niej kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
W szerokim rondelku rozgrzać sok pomidorowy doprawiony jarzynką, wyciśniętym czosnkiem i pieprzem - wkładać do niego kuleczki i gotować 10 minut, pod przykryciem, nie dopuszczając do mocnego wrzenia.
Podawać z makaronem, ryżem lub bagietką.