Suszone pomidory

Suszone pomidory

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 kg małych pomidorów

  • sól

  • 1,5 szkl.oliwy z oliwek

  • 5 ząbków czosnku

  • kilka gałązek suszonej bazylii

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne (mała część tych gniazd powinna zostać- dla smaku). Pomidory opruszyć solą i wysuszyć (opcje - słońce, suszarka, piekarnik). Powinny być wysuszone tak by pozostawały ciągle elastyczne i utraciły ok.3/4 objętości.
Gorąca oliwą zalać czosnek (obrane ząbki) przykryć i zostawić do wystygnięcia, po czym czosnek wyłowić. W słoikach układać ususzone pomidory przekładając bazylią, całość zalać oliwą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia561

09.05.2011 10:43
fajnie takie zrobić

Agnieszka_B

09.07.2010 21:27
Uwielbiam suszone pomidory i również sama je przyrządzam:)

Dorota76

07.07.2010 17:46
Takie pomidorki są bardzo smaczne

noculos

06.07.2010 18:58
Dobry sposób na przetworzenie pomidorów

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat