Przepis i sposób przygotowania na: Rukola z łososiem i jajeczkami przepiórczymi
ocet balsamiczny - 2 łyżki
olej rzepakowy tłoczony na zimno – 2 łyżki
pieprz czarny świeżo mielony - do smaku
Do rondelka włóż jajeczka, wlej zimnej wody tyle, aby były całkowicie zakryte. Nakryj rondelek pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gdy tylko woda się zagotuje, wyłącz palnik. Trzymaj jajka we wrzątku przez 3-4 minuty, następnie zalej je zimną wodą. Gdy jajeczka ostygną, usuń skorupki, a jajeczka opłucz wodą.
Obie sałaty umyj i dokładnie osusz np. w suszarce do sałaty. Lodową porwij na małe kawałki i przełóż je do miski. Dodaj umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe i pokrojoną cebulę. Z wędzonego łososia usuń skórę, podziel go na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
Połącz składniki sosu i delikatnie wymieszaj z sałatką. Dodaj ugotowane na twardo i przekrojone na pół jajeczka przepiórcze.
Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe cały czas mieszając, aby się nie spaliły. Gdy przestygną posyp nimi sałatkę.