ciasteczka z białek

ciasteczka z białek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    3 szt
  • cukier

    300 gram
  • mielone migdały

    150 gram
  • przyprawa do piernika

    1 łyzeczka
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • cukier puder

    150 gram
  • orzechy laskowe

    150 mielone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając aż masa będzie sztywna i szklista. Masę wymieszać z migdałami i orzechami, przyprawą do pierników. Następnie zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na całą noc (w oryginale było że wystarczy na godzinę do lodówki ale po tym czasie moja masa nadal była zbyt miękka). Masę wyjąć, podzielić na części. Każdą część delikatnie rozwałkować na grubość 5mm (można pomagać sobie palcami bo masa szybko mięknie) i wycinać foremką ciasteczka. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 2h. Piekarnik rozgrzać do 175st, piec ciasteczka ok 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. Wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny ucierając na lukier. Każde ciasteczko posmarować lukrem i oprószyć posypką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat