Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Siekane zrazy w sosie śmietanowo-grzybowym

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona wołowina
80 dag
cebula
2 szt
kajzerka
1 szt
jaja
1 szt
ząbek czosnku
1 szt
grzyby suszone
4 szt
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
sól
1 do smaku
Sklep Prymat
mąka
1/3 szklanki
rosół
1,5 szklanki
śmietana
1-2 łyżki
natka pietruszki
1 pęczek
słonina
10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Siekane zrazy w sosie śmietanowo-grzybowym

Grzyby namoczyć na godzinę w wodzie. Kajzerkę namoczyć w odrobinie wody i odsączyć. Jedną cebulę drobno posiekać i zeszklić Mięso wymieszać z kajzerką, cebulą, jajkiem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Uformować mokrymi rękami podłużne zrazy. Słoninę lub boczek drobno pokroić, dać na rozgrzaną patelnię i wytopić. Zrazy obtoczyć w mące i zrumienić ze wszystkich stron na patelni. Drugą cebule drobno posiekać, grzyby odsączone również i wszystko dodać do zrazów, podlać rosołem, przykryć i dusić przez 20minut. Na koniec wyjąć zrazy. Sos jeśli zgęstnieje lekko rozrzedzić rosołem lub wodą, dodać śmietanę, wymieszać. Włożyć ponownie mięso do sosu, wszystko posypać posiekaną natką pietruszki. Podać z uprażoną kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 09.04.2012 08:21
uwielbiam zraziki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak