Przepis i sposób przygotowania na: rolada śmietanowa z garaletką
Rozbijamy jajka tak by oddzielić żóltka od białek. Białke służa nam do ubicia sztywnej piany,następnie dodaemy do niej żółtka, cukier zwykly i waniliowy. Następnie mąki. Taką mase musimy wylać na papier pieczeniowy . biszkopt pieczemy 10 minut, w rozgrzanym piekraniku o temp 180 stopni.
Upieczony biszkopt wykladamy np. na sciereczkę, ręczniczek itp. Nastepnie czekamy ,ąz biszkopt nam ostygnie. GDy juz taka sytuacja zaistnieje mozemy przygotowywać mase . Galaretkę , która sobie wczesniej przygotowaliśmy, juz wystudzoną, kroimy wkostkę. Wrzącą wodą, a doklniej cztery jej łyzeczki służą nam do rozpuszczenia w nich żelatyny. Oczekujemy aż wystygnie. Następnie śmietanę 30 procentową ubijamy na stzywno wraz z cukrem. Dodajemy do nich żelatynę i za pomocą miksera miksujemy chwilkę i dodajemy do niej pokrojona w kostkę galaretkę (smak zależy od nas).mase mieszamy ze sobą by galaretka się wymieszala z masą. Ja troszkę masy odkladam, by potem zwiniete rolade wysmarowac brzegi.Następnie ukladamy na biszkopcie. Zwijamy w rolade, dwa konce roaldy smarujemy masą, wygladzamy nozem, polewamy poleą czekoaldową robiac jakiś szlaczek i wstawiamy do lodówki na okres minimum 2 h.