Żurek

Żurek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    2 l
  • kiełbaski smerfetki

    300 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • majeranek Prymat

    2 łyżki
  • chrzan

    2 łyżki
  • smietana 18%

    100 ml
  • mąka

    2 łyżki
  • jajka

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

10 jajek ugotowanych na twardo
Ugotować jajka, obrać i pokroić na połówki.
Wodę wlać do garnka, dodać kiełbaski pokrojone w kawałki, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i chrzan. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i octem. Zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką.
Na dno talerza ułożyć połówki jajek, wlać żurek. Podawać z pieczywem.
Żurek jest bez dodatku żuru gotowego z butelki, ale równie smaczny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kotlet

24.10.2011 22:24
to jest w mojej czołówce :) pycha

eli_555

12.07.2011 23:19
uwielbiam żurek

Malinka

26.08.2010 14:33
Bardzo apetyczna zupka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat