Przepis i sposób przygotowania na: Uhahane ciasto
Białka jajek ubić na sztywno z 1 szczyptą soli do ubitych białek dodać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie biała i szklista. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie ostrożnie połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do dużej tortownicy najmniej 25 cm średnicy i piec około 45 min w temp 180st.
Masa śmietankowa:
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody do ubitej śmietany ostrożnie dodać ajerkoniak.
Masa cukrowa do dekoracji:
Margarynę rozpuścić i zagotować z 1/2 szklanki wody, dodać do gotującej się wody mąkę i szybko wymieszać, następnie chwilkę uprażyć cały czas mieszając do gorącej masy dodać żelatynę i cały czas mieszać, aż się rozpuści jak masa jest jeszcze ciepła dodać porcjami cukier puder i zagnieść gładką i plastyczną masę którą podzielić i odpowiednio zabarwić.
Upieczone ciasto przeciąć na trzy krążki i nasączyć syropem z brzoskwiń, krążki ciasta smarować kremem śmietankowym i posypać brzoskwiniami pokrojonymi w dużą kostkę. Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym, przykryć cienko rozwałkowaną żółtą masą plastyczną i ozdobić masą brązową z brązowej robimy obwódkę ciasta, oczy i uśmiech z resztek żółtej masy ulepić łapki. Ciasto odstawić do lodówki do zastygnięcia.