Przepis i sposób przygotowania na: chleb razowy z soczewicą na zakwasie
Kroki postępowania
Ziarna pszenicy i soczewicy namoczyłam przez noc (12 godzin). Przesypałam do malaksera, dodałam soli i siemienia lnianego i rozcinałam, aż masa stała się konsystencji papki z kawałkami ziaren.
Masę przełożyłam do miski i dokładnie wymieszałam z zakwasem żytnim. Zakwas robiłam samodzielnie, tradycyjnym domowym sposobem przez 7 dni.
Formę keksową o długości 23 cm wysmarowałam oliwą i przelałam do miej masę chlebową. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na minimum w celu wyrośnięcia (około 3 godziny).
Gdy wyrósł, zwiększyłam temperaturę do 160 stopni i piekłam około 1 godzinę. Sprawdzałam patyczkiem drewnianym czy ciasto się nie przylepia. Zostawiłam chleb na jeszcze 30 minut w wyłączonym piekarniku. Chleb jest bardzo smaczny, polecam.