Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z pieczarkami
Zaczyn: Drożdże mieszamy z łyżką cukru i 4 łyżkami mleka, odstawiamy na 10 minut.
Mąkę przesiewamy i mieszamy przygotowanym wcześniej zaczynem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i schłodzoną, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Całość wyrabiamy około 15 minut. Odkładamy pod przykryciem i przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy, odcedzamy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę bardzo drobno kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i najpierw chwilę smażymy cebulę po czym dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i minimalnie ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Szklanką wycinamy kółka i układamy farsz. Brzegi dociskamy widelcem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Pędzelkiem smarujemy wszystkie pierogi jajkiem. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Zapiekamy w 180 C aż zaczną się rumienić.