Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

TORT MAKOWY

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak
1 szklanka
migdały z skórką
120 g
cukier
250 g
żółtko jajek
12
białko
6
cynamon
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
skórka z pomarańczy
1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: TORT MAKOWY

Mak sparzamy kilka razy wrzątkiem, osączamy na sicie. Ucieramy na parze żółtka z cukrem, dodajemy mak i korzenie, nadal ucieramy. Dodajemy ubite na sztywną pianę białka i zmielone migdały, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy godzinę. Tort można polukrować lukrem czekoladowym lub rumowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak