Gołąbki klasyczne z kapusty włoskiej

Gołąbki klasyczne z kapusty włoskiej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

    1 główka
  • mięso mielone

    500 gram
  • ryż długoziarnisty

    200 gram
  • cebua

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • majeranek

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    3-4 łyżki
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • bulion

    2 szklanki
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Z kapusty wycinamy głąb, liście delikatnie rozdzielamy i musimy obgotować w osolonej wodzie, by się łatwo zwijały. Odkrajamy zgrubiałe nerwy liściowe. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym na półtwardo ryżem, choć czasami pomijam ten krok, bo w czasie dość długiego gotowania ryż w gołąbkach i tak nam się ugotuje. Następnie dodajemy jajko, podsmażoną cebulkę pokrojoną w kosteczkę, doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy. Gołąbki układamy dosyć ciasno w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Podlewamy ok. 1/4 l bulionu i przykrywamy jeszcze liśćmi kapusty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok. 170°C i zapiekamy ok. 1-1,5 godziny. Gdy gołąbki są już miękkie, ale uważajmy aby kapusty nie rozgotować, to wyjmujemy je. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Zaprawiamy śmietaną wymieszaną z odrobiną mąki. Zagotować. Włożyć do sosu gołąbki i jeszcze chwilę zapiekamy. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ppaulina

15.08.2013 14:07
uwielbiam gołąbki:)

JOANNA16

07.05.2013 08:52
pycha gołąbki

joanna__s

06.05.2013 13:04
Takie gołąbki chodzą za mną od bardzo długiego czasu. Pycha!

ajres

10.03.2013 23:41
pyszne golabki

Magda60

07.11.2012 17:44
znakomity przepis

Dorian

17.10.2012 19:02
pycha

eli82

10.07.2012 12:06
pięknie podane

m1monika

15.06.2012 22:20
uwielbiam gołąbki :-)

mufinka79

17.05.2012 17:51
zapraszam na gołąbki :)

ronald88

20.04.2012 12:47
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat