Wielkanocna babka drożdżowa.

Wielkanocna babka drożdżowa.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdży

    5 dag
  • mąki szymanowskiej

    0,5 kg
  • margaryny

    15 dag
  • cukru

    15 dag
  • jajko

    1 szt
  • żółtka

    2 szt
  • mleka

    200 ml
  • rodzynek

    1 duża garść
  • budyń śmietankowy

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć,zalać podgrzanym mlekiem (nie gorącym), dać łyżkę cukru i mąki i dobrze roztrzepać.Odstawić,aż rozczyn podwoi swoją objętość.Do dużej miski wsypać przesianą mąkę,wsypać budyń.Margarynę rozpuścić i ostudzić.Do mąki z budyniem wlać rozczyn,wbić całe jajko i 2 żółtka,wlać roztopioną margarynę i wszystko dobrze wyrobić. Oprószyć wierzch ciasta i boki miski mąką,przykryć lnianą ściereczką.do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).W międzyczasie sparzyć rodzynki i osuszyć.Gdy ciasto podrośnie wsypać rodzynki i przerobić dokładnie jeszcze raz i włożyć do formy na babkę,wysmarowanej wcześniej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Poczekać ok.20 minut po czym wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok.40-45 minut w termoobiegu.Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w piekarniku po czym wyjąć z formy i wystudzić.Kto lubi może polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

19.06.2012 09:05
nie tylko na wielkanoc

Ania67

14.02.2012 16:56
piękna

iziona

12.01.2012 15:24
Elegancka ta babeczka:)

misia53

06.09.2010 23:53
Aż wierzyć mi się nie chce ,że tak równiutko może się zrumienić, musisz mieć dobry piec.

SmacznaPyza

12.08.2010 11:53
na Wielkanoc baba musi być!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat