Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem i kozim serem
przesiać mąkę, posiekać masło z mąką, dodać roztrzepane jajko i szczyptę soli. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez 30 min. Następnie rozwałkować i wyłożyć formę do tarty (25 cm średnicy). Na ciasto położyć papier wsypać fasolę (fasola obciąży ciasto, aby nie wyrosło, można ją schować i używać tej samej do kolejnych wypieków).
Piec 15 min w rozgrzanym piekarniku w 180C.
Przygotowanie nadzienia:
1.Gotujemy ziemniaki i kroimy w plastry ok 5 mm.
2.Szpiank płuczemy, usuwamy łodygi i gotujemy w małej ilosi wody ok 3 min. Odcedzamy i wyciskamy całą wodę.
3.W misce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę, jogurt, parmezan, szpinak, doprawiamy i mieszamy.
Na przygotowane wcześniej ciasto układamy ziemniaki, ser kozi i całość zalewamy masą szpinakową.
Tartę pieczemy 35min w tem 180C.
Polecam, Smacznego!