Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka klasyczna na cieście chlebowym razowym
Kroki postępowania
Do miski wsypać mąkę i drożdże, dodać oliwę, ciepłą wodę, pestki słonecznika i zagnieść ciasto, posolić wg gustu. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozciągnąć w dowolny kształt, np koło i ułożyć na papierze do pieczenia na blasze. Można pokłóć widelcem.
Ciasto posmarować pikantnym keczupem. Pieczarki umyć, pokroić i podsmażyć z cebulą pokrojoną na patelni na oliwie. Ułożyć na keczupie. Wkroić też czosnek i pomidor w plastrach z puszki lub surowy bez skórki.
Następnie zetrzeć ser i posypać na wierzchu, wszystko posypać solą i ziołami (oregano i bazylią).
Piec około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z keczupem. Ciasto jest chrupiące i kruche.