Pierożki ziemniaczane z kaszą gryczaną, trzema serami i świeżymi ziołami

Pierożki ziemniaczane z kaszą gryczaną, trzema serami i świeżymi ziołami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    10
  • mąka

    2 1/3 szklanki
  • jajka

    2
  • sól

    szczypta
  • ser feta

    270 g
  • ser biały

    250 g
  • ser żółty

    200 g
  • kasza gryczana

    3/4 szklanki
  • woda

    1 1/2 szklanki
  • masło

    1 łyżeczka
  • świeże oregano

  • cebula

  • sól

  • przyprawa do dań Kucharek

  • tłuszcz do smażenia

  • mąka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników(ziemniaki, mąka, jajko, sól) zagniatamy ciasto. Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem masła i szczypty soli. Ser feta, biały i żółty kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę i smażymy, pod koniec smażenia dodajemy do niej ser biały i razem jeszcze chwilę smażymy. Zioła rwiemy na mniejsze kawałki. Ugotowaną kaszę łączymy z usmażoną cebulką, serami, ziołami, przyprawiamy (pamiętając o tym, że ser feta jest słony dlatego stopniowo dodajemy Kucharek).
Ciasto rozwałkowujemy dość grubo, szklanką wykrawamy krążki, napełniamy farszem i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

08.09.2013 15:04
genialne ,musze zrobić

IZABELA29

23.06.2013 18:50
wyśmienite warto takie zrobic

owca441

05.08.2012 12:14
pyszności

mic

25.06.2012 22:00
jakie bogate w środku, bardzo zachęcające.

reniatka

23.05.2012 17:20
świetne

ziutula

02.04.2012 23:05
lubię nadzienia z gryczaną...

kriso

26.03.2012 19:46
mniam

Kamila/kami007

26.03.2012 18:23
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat