Przepis i sposób przygotowania na: zupa-krem z korzenia pietruszki i awokado (słodko-kwaśna)
1. W garnku zagotować wodę razem z liśćmi laurowymi i solą.
2. Pietruszkę obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do wrzątku i gotować około 5 min.
3. Awokado obrać, pokroić, por umyć, pokroić i dodać do wywaru. Gotować do miękkości, max 5 min. Doprawić świeżo zmielonym białym pieprzem i kolendrą. Zdjąć z gazu do przestygnięcia.
4. Zmiksować całość (po wyjęciu liści laurowych) w blenderze na jednolitą masę, wcisnąć sok z jednej cytryny.
5. Żurawinę namoczyć, wsypać do zmiksowanej zupy. Lekko podgrzewać przed podaniem. Dla ożywienia posypać zieleniną np. szczypiorkiem.
Uwagi. Zupa-krem ma mieć charakter słodko-kwaśny, nie potrzeba dodawać dużo soli, pół łyżeczki max.
Nie trzeba dodatkowego zagęszczania, korzeń pietruszki jest dość kaloryczny, dostarcza około 70 kcal na 100gram. Poprawia trawienie, jest moczopędny, czyści krew, reguluje nadmierną fermentację w żołądku i jelitach. Awokado poza tym, że jest pożywne dodatkowo wzmacnia i poprawia krążenie, jest też antyrakowe.