Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mufifinki

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
12 dag
masło
6 dag
cukier puder
4 dag
żółtko jajek
2 sztuki
masło
3 dag
mąka
5 dag
mleko
1 szklanka
jajko
2 sztuki
żółtko jajek
1 sztuka
cukier
2 łyżeczki
wanilia
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mufifinki

Na samym początku ciasto przygotować, jak podano wyżej, 2/3 ciasta wywałkować, wylepić nim 8 foremek; resztę ciasta odstawić. Sporządzić krem: zrobić białą zasmażkę z mąki i masła, rozprowadzić ją mlekiem, mieszając zagotować, wbić surowe jaja i krem silnie ogrzać starannie mieszając, aby jaja nie ścięły się w grudki; dodać cukier i wanilię do smaku. Pozostałe ciasto wywałkować, wyciąć krążki o średnicy górnej części foremki (ilość krążków ma równać się ilości wylepionych foremek), foremki z ciastem napełnić nadzieniem do 3/4 wysokości; brzegi krążków z ciasta posmarować białkiem, przykryć babeczki i zlepić wierzch ze spodem; babeczki ułożyć na blasze i upiec na jasnozłoty kolor (ok. 40 min.). Gdy babeczki przestygną, wyjąć je z foremek uderzając trzonkiem noża w dno, ustawić na szklanym półmisku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak