Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w occie jabłkowym - z cebulą i ogórkami kiszonymi
Śledzie odcedzić i osuszyć ręcznikami papierowymi - pokroić w niewielkie kawałeczki.
Cebulę drobno posiekać i włożyć do miseczki - zasypać cukrem, skropić octem jabłkowym, posolić i wymieszać.
Odstawić na kilkanaście minut, aby cebula puściła sok i odgazowała się.
Ogórki kiszone drobno posiekać lub obrać i grubo utrzeć zachowując sok, dodać do nich wyciśnięty ząbek czosnku.
Koperek drobniutko posiekać, dodać do ogórków, dołożyć cebulę, dolać olej, dodać nieco soli i sporo pieprzu - mieszać, aż wszystkio będzie dokładnie połączone.
Doprawić do smaku octem jabłkowym.
W słoiku układać warstwami (dość ciasno) śledzie i przekładać sałatką ogórkowo-cebulową z koperkiem.
W razie konieczności dolać soku spod ogórków oraz nieco octu jabłkowego dla zaostrzenia smaku.
Słoik szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 36-48 godzin do przemacerowania.
Świetnie smakują z ziemniakami w mundurkach :)