Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne kuleczki po gruzińsku
2. Ugotowane i wystudzone mięso mielimy maszynką wraz z surowymi ziemniakami, orzechami i śliwkami. Do zmielonej masy dodajemy jajko, zmiażdżony czosnek i drobno posiekany koperek i sól. Wyrabiamy na gładką masę.
3. Z masy formujemy kulki wielkości jednego kęsa. Kulki obtaczamy w tartej bułce i smażmy w głębokim oleju aż się zrumienią.
4. Bulgur gotujemy w wywarze z mięsa (1 szklanka bulguru : 2 szklanek wywaru) przez 3 minuty, następnie odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce by doszedł.
5. Ogórek obieramy, kroimy na plasterki i zasypujemy suszoną miętą, odstawiamy na 20 minut do lodówki. Następnie dodajemy śmietanę, sól do smaku i całość dokładnie mieszamy.