Dżem borówkowy 2

Dżem borówkowy 2

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • borówki

    1 kg
  • cukier

    1 kg
  • woda

    1 szkl
  • kwasek cytrynowy

  • gruszki

    50 dag
  • jabłko kwaśne

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Borówki przebrać, sparzyć wrzątkiem i przelać zimna wodą, aby straciły smak goryczy, osączyć. Gruszki i jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop wrzucić gruszki. Gotować, mieszając, aż owoce będą prawie szkliste. Dodać jabłka i borówki, gotować, aż dżem uzyska odpowiednia gęstość. Gorący dżem przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SyMiki

10.04.2011 16:56
muszę spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat