Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z ziemniaczkami
Kapustę w sytuacji gdy jest zbyt kwaśna należy dobrze wypłukać, wycisnąc, następnie poszatkować ją. Zalać do połowy wrzątkiem i gotować do odparowania wody około 40 minut pod przykryciem.
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do niej posiekaną cebulę, smalec i olej. Wszystko podsmażać około 15 minut, potem dodać koncentrat, znów krótko podsmażyć.
Do kapusty dodać:
1) liście,
2) ziele,
3) pieprz,
4) wędlinę
5) namoczone ( 4 minuty we wrzatku ) i pokrojone grzyby.
Całość wymieszać i dodać resztę przypraw. Gotować jeszcze 1/2 godziny na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby ponownie przyprawić.
Ziemniaki obieramy,, płuczemy i gotujemy w garnku (musza byc w peni zakryte) w osolonej wodzie, az do miękkości. Odcedzamy, nie ubijamy.
Wykaldamy porcje bigosu, do niego ziemniaczki i posypujemy natka.
Bigos najlepszy jest według mnie nastepnego dnia.