Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szarlotka

5.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka
40 dag
żółtko jajek
4
cukier
2/3 szklanki
masło
1 kostka (250 g)
gęsta śmietana
2 łyżki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
cukier wanilinowy
Nadzienie:
jabłka prażone
1 litr
rodzynki
10 dag
białko
4
cukier puder
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić je na 2 nierówne części: 2/3 i 1/3 i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do ok. 210 stopni C. Prostokątną blachę o wymiarach 42x25 cm lekko natłuścić. Większą bryłkę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę, ułożyć na cieście jabłka i zapiekać ok. 25 minut. Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru, rozłożyć na jabłkach, a na nią zetrzeć na tarce do jarzyn resztę ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Upieczone ciasto pokroić na kwadraty.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 18.06.2012 17:39
Uwielbiam szarlotkę:))chociaż z rodzynkami jeszcze nie jadłam
irenka 27.03.2012 19:40
pyszne
freekate 25.03.2012 07:45
apetycznie wygląda :)
dwa pokoje z kuchnią 18.03.2012 20:25
z pianką! mniam!
parysek10 18.03.2012 15:10
250 g.
SmacznaPyza 18.03.2012 14:54
jakiej wago kostka masła bo są teraz różne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak