Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w chrupiacej skorce z sosem slodko-kwasnym
Kroki postępowania
Do garnka wrzuc grubo pokrojona papryke, sok z ananasa i gotuj przez 10 minut. Zmiksuj na papke. Dodaj kawalki ananasa z puszki, anyzek, paste tamaring, ocet, cukier.Gotuj na malym ogniu przez 20 minut, az sos zgestnieje.
Pokroj filet z kurczaka w wieksza kostke. Obtocz w mace kukurydzianej.
Do miski z maka wlej wode sodowa i zwykla wode. Dodaj szczypte soli.Wymieszaj, aby powstala gladka masa. Obtoczonego w mace kurczaka, przenies do miski z gladka masa, a nastepnie wrzyc na patelke z rozgrzanym olejem. Piecz przez 6 minut, przewracajac w polowie smazenia. Nie wrzucaj wiecej niz 8 kawalkow za jednym razem. Trzymaj w cieplym piekarniku i zabierz sie za przygottowanie ryzu.
Przesun ryz, aby zrobic miejsce na jajko wczesniej wymieszane z olejem sezamowym. Jak sie lekko zacznie scinac, delikatnie wymieszaj jajko widelcem i nastepnie wymieszaj z jajkiem.