Przepis i sposób przygotowania na: Uszka do barszczu
Grzyby namaczamy wieczorem do rana. w dalszej kolejności gotujemy w wodzie osolonej. Naastępnie mielimy je. Cebulę kroimy drobniutko i smażmymy na maśle. Potem dodajemy do grzybów. Doprawiamy do smaku, dodajemy bułkę tartą.
Przygotowanie ciasta i gotowanie
Ze 150 g mąki, 50 ml letniej wody, 1 jajko, szczypta soli zagniatamy dobrze ciasto. Rozwałkowywujemy na prostokont, cienki. Dzielimy na kwadraty, takie około 4 cm. I nakaldamy farsz. Na srodku go kłądziemy i sklejamy po tzw. ukosie. Na kniec sklejamy robi i powstają uszka. Gotujemy we wrzoącej, osolonej wodzie. Wrzucamy je pojedyńczo i gotujemy. Króki okres gotowania tak średnio 3-4 minuty.