Konfitury z czarnych porzeczek

Konfitury z czarnych porzeczek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1,4 kg
  • woda

    0,5 litra
  • porzeczki czarne

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Porzeczki oczyścić z szypułek, umyć, osączyć. Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop wrzucać partiami porzeczki, a gdy wszystkie się zanurzą, odstawić na 2-3 godziny. porzeczki w syropie doprowadzić wolno do wrzenia, wystudzić. proces powtórzyć 2-3 razy. W czasie studzenia zbierać z powierzchni wytworzona pianę. Gorące konfitury przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ziabela

11.07.2011 11:51
hmmm może dzisiaj zobie mmmm

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat