Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    2 kg
  • sok z porzeczek

    1 szklanka
  • cukier

    1-2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka należy wlać sok z porzeczek i dodać do niego cukier, całość podgrzać. Gdy sok się zagotuje dodać truskawki i smażyć je na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Dżem przekładać do suchych słoików, szczelnie je zakręcać i pasteryzować w temperaturze około 85 stopni przez 25- 30 minut. Słoiki ustawiać w chłodnym i ciemnym miejscu do góry dnem. Po godzinie słoiki można odwrócić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

16.02.2013 21:19
bardzo smaczny

RenataZ-et

31.05.2012 10:35
przepis na czasie, bo zaczyna się sezon na truskawki :)

BozenA

12.02.2012 10:39
mmmm

BozenA

12.02.2012 10:39
mmmm

bercik1

21.10.2011 23:45
Takie zapasy na zimę.

Iwusia

19.07.2010 15:51
uwielbiam :)

Ewa111

05.07.2010 13:45
dobry przepis ,szkoda że dopiero teraz bo u mnie truskawki się skończyły

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat