Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak
Warzywna:marchew, pietruszkę oraz selera obieramy, opłukujemy i scieramy na dużych oczkach na tarce. W drobną kostkę kroimy obraną cebulę, gdzie 1/3 jej wraz z grzybami i warzywami wrzucamy do garnka. Gotujemy 15-20 minut, az warzywa zmiekną.
Kapustę kiszoną siekamy nożem i dodajemy do gorującego się wywaru. Gotujemy pzrez okres około minut 60. Gdy podczas gotowania gotowana zupa zacznie odparowywać uzpupelniamy ją juz wczesnije naszykowaną woda przegotowaną.
Boczek krojony jest w drobną kostkę i podsmażamy. Dorzucamy po chwili 2/3 pozostałej cebulu i przesmażamy ją.
Obrane , opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki gorujemy w osolonej wodzie. Ja tutaj wykorzystałam z dnia poprzedniego, gdzie zostały mi z obiadu, czy po prostu obrac kilka więcej.
W sytuacji gdy kapusta juz będzie miekka dodajemy do niej boczek i cebulkę z patelni , ziemniaczki pokrojone w kostke. gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy kminkiem do smaku, tak około 1/2 łyżeczki, mozna wedle uznania doprawic jeszcze czymś innym.