Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka z czarną fasolą
Udka z kurczaka umyć, osuszyć. 4 łyżki oleju wymieszać z koncentratem pomidorowym, papryką ostrą i przyprawą garam masala. Powstałą marynatą posmarować udka, zostawić w lodówce.
Na drugi dzień fasolę ugotować na półtwardo.
Cebulę posiekać drobno, czosnek obrać i pokroić w plasterki, papryczkę przeciąć, wyczyścić z nasion i pokroić w paski. Cebulę z czosnkiem i papryką podsmażyć na 2 łyżkach oleju aż cebula zmięknie. Wymieszać z fasolą.
W naczyniu żaroodpornym z pokrywką ułożyć połowę fasoli, na niej udka z marynaty, na to resztę fasoli, polać pozostałą marynatą.
Przykryć i piec ok. 45 minut w 180 st. Po tym czasie wyjąć naczynie, kurczaka przełożyć na wierzch i piec jeszcze 10-15 minut odkryte w temperaturze 200 st. z opcją grill.
Smacznego