Przepis i sposób przygotowania na: Drożodżowiec z jabłkami
rozkruszone drożdże, cukier i cukier waniliowy.
Następnie wlewamy rozmieszane jajka, olej i mleko.
Mąkę przesiewamy przez sito i wsypujemy na wierzch, na sam koniec dajemy sól.
Miskę nakrywamy ściereczka i odstawiamy na 3-4 godziny.
W międzyczasie z mąki, cukru i margaryny zagniatamy ciasto na kruszonkę.
Wkładamy ją do woreczka i kładziemy do lodówki.
Po upływie 3-4 godzin wszystkie produkty w misce mieszamy drewnianą łyżką lub robotem z końcówką do ciasta drożdżowego i wyrabiamy ciasto.
Wyrobione wykładamy na blachę wysmarowaną olejem.
Na ciasto kładziemy jabłka obrane i pokrojone w sporą kostkę.
Na wierzch rozprowadzamy kruszonkę.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 55-60 minut.
Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.