Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska
Mąkę przesiać. Jajka oddzielić żółtka od białek. Do mąki dodać margarynę (powinna być twarda, dobrze schłodzona). Energicznie posiekać ją szerokim ostrym nożem w drobną kostkę. Dodać żółtka oraz 4 łyżki cukru do mąki z margaryną. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które dalej rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm, bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek, posmarować dżemem i piec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
Masa bezowa:
Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach. Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Masa wlać do garnka. Odlać 0,5 szklanki. W zimnym mleku rozrobić budyń z mąką. Mleko w garnku posłodzić. Gotować budyń. Margarynę ucierać dodając po łyżce zimnego budyniu. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim.