Przepis i sposób przygotowania na: Baklava - turecki deser
Wodę z cukrem i sokiem z pomarańczy wlewamy do rondelka i gotujemy jakieś 10 minut do rozpuszczenia się cukru i lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy syrop do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie do blendera wrzucamy orzechy, cynamon i cukier i wszystko miksujemy na drobne kawałki. To zależy od was czy wolicie na proszek czy na takie małe kawałeczki , ja lubie jak jest trochę tego i trochę tego.
Przygotowujemy formę , którą smarujemy masłem, na to układamy 8 płatów ciasta każdy uprzednio smarując roztopionym masłem. Po tym dajemy połowę orzechów i przykrywamy to znowu tym razem 6 płatami ciasta , oczywiscie kazdy smarując masłem. Dajemy resztę orzechów i przykrywamy 12 płatami ciasta, które dalej samrujemy masłem. Ostania warstwę tez smarujemy.
Ciasto nacinamy przed pieczeniem, poniewaz potem będzie to trudne w dowolne kształty.
Pieczemy w 140 stopniach do zezłocenia , ja robiłam mala porcję i piekłam ją tylko jakieś 30 minut w termoobiegu góra i dół , większa na pewno będzie piekła się dłużej.
Po wyjęciu odrazu polewamy syropem i posypujemy posiekanymi pistacjami.
Studzimy i wcinamy ! Naprawde bardzo smaczne !