Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni 4_1 II 43Z011

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda
315 ml
mąka żytnia
100 g
mąka pszenna
400 g
sól
1,5 łyżeczki
Sklep Prymat
cukier
1 łyżka
drożdże
1,5 łyżeczki
pestki dyni
3 łyżki
oliwa
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni 4_1 II 43Z011

Chleb został wykonany w maszynie Zelmer. Program Basic czas 3:00. Program ze skórką przypieczoną. Rozpoczynam od wlania przefiltrowanej wody, która stała w temperaturze pokojowej kilka godzin. Następnie wlewam oliwę. Wsypuję mąkę żytnią typ 2000, a na nią pszenną typ 550. Sól oraz cukier sypię dookoła. Na środku w mące robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże. Zamykam wieko i włączam program. Po 30 minutach wsypuję ziarna dyni (ale jeszcze przed ostatnim mieszaniem chleba). Upieczony chleb miał wagę 780 gram i wysokość 11 cm. Ziarna w środku częściowo rozdrobione. Boki dobrze wypieczone z wyraźną skórką, wierzch lekko przyrumieniony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 16.11.2012 22:35
Taki domowy chlebek jest najsmaczniejszy.
ALAGOR 26.10.2012 15:01
super!
Chojłówna 31.08.2012 09:49
pieczywo własnego wyrobu to jest to:)
kasienka23 19.03.2012 09:04
gdy zacznę sama wypiekać chleb na pewno skorzystam z Twoich przepisów
MAR3STA 04.03.2012 18:52
myślałam, że w przygotowywaniu dań mięsnych jesteś mistrzem, a tu proszę nowa odsłona. Pyszne;)
anja3107 29.02.2012 11:35
smaczny
aginaa 28.02.2012 17:37
chelba u ciebie pod dostakiem teraz:D
BernadettaP 28.02.2012 07:23
No to się nam pacpaw zachlebował w nowej maszynie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak