Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa z cynamonem
Na stolnicę przesiać mąkę, cukier waniliowy, margarynę pokroić na kawałki, dodać wodę i zagnieść ciasto. Uformowaną kulę owinąć folią aluminiową i włozyć na godzinę do lodówki.
Nadzienie: Jabłka pokroić na plasterki nierównomierne, 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem i dokładnie posypać tym jabłka. Jedną łyżkę maki wymieszać z 1 łyżką cukru odstawić.
Wyjąc z lodówki ciasto na tartę, rozwałkować okrągły placek, trochę większy niż forma, przenieść do formy. Następnie posypać mąkę c cukrem ciasto, wyłożyć jabłka. Zawinąć brzeg ciasta i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec około 40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno w formie na tartę.