Przepis i sposób przygotowania na: Glazurowane ciasto cytrynowe
Margaryna w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i
solą przez około 4-5 minut, aż do kremowego puchu.
Stopniowo dodawać po jednym jajku, stale miksujac. Dodać ekstrakt waniliowy. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku - dodawać do masy naprzemian z wodą i jogurtem. Powstanie rzadkie ciasto.
Wlać je do płaskiej szerokiej blaszki nasmarowanej margaryną i piec ok. 30-40 minut.
W tym czasie przygotować glazurę cytrynową.
Glazura cytrynowa
~~~~~~~~~~~~~~
120 ml wody
75 ml soku z cytryny
150 g cukru
50 g margaryny
Zmieszać w rondelku wodę, sok z cytryny, cukier i margarynę - zagotować, stale mieszając, aż wszystko się połączy.
Wyjąć ciasto z blachy, podłożyć pod nie arkusz papieru do pieczenia i ponownie umieścić w blaszce.
Ciasto podziurawić w wielu miejscach widelcem lub nożem - polać glazurą ciepłe ciasto, powinna w nie wsiąknąć.
Ostudzić.