Przepis i sposób przygotowania na: SCHAB PIECZONYZ MUSZTARDĄ I BOCZKIEM
PRZYGOTOWANIE:
Schab solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem i majerankiem i musztardą ( nie żałujcie) i odkładamy do lodówki zawinięty w folię na 24 godziny albo na tyle czasu ile macie. Wiadomo, że im dłużej poleży tym będzie lepszy.
Po wyjęciu z lodówki przekładamy do brytfanki - bez folii ;) ( na jej dno wlewam trochę oleju) - okładamy plastrami boczku - boczek może być tłustszy . Pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni C ( około 45 minut na kilogram mięsa) w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub rękawie do pieczenia (wówczas nie dodajemy oleju)
Po upieczeniu mięso powinno przed podaniem trochę odpocząć i wchłonąć soki z brytfanki.
Podajemy z ziemniakami i zasmażaną kapustą..