Przepis i sposób przygotowania na: spaghetti z buraczanym pesto
Kroki postępowania
Buraczki ugotować w skórce na parze( lub w wodzie). Gdy przestygną obrać ze skórki. Spaghetti (użyłam razowe) ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Kawałek zielonej części pora opłukać,i pokroić i chwilkę podsmażyć na kilku kroplach oleju. Buraczki zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Dodać rozgnieciony czosnek, oliwę, sól, pieprz i drobno posiekane pestki słonecznika połączyć w pesto.
Podoba mi się w dwu wersjach podania. Pierwszy makaron, odcedzony ładnie ułożony na talerzu, na to łyżeczką nałożona wysepka buraczanego pesto i ozdobnie powtykany zielony por...
Druga wersja również urocza wymaga wymieszania pesto z makaronem, następnie ułożenie na talerzu w formie wysokiej górki i na końcu udekorowanie porem.