Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z topionego ciasta
Masło topimy i studzimy do temperatury ciała. Cukier roztrzepujemy z jajkami.
Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli, dodajemy stopniowo mieszając drewnianą łyżką wyrośnięte drożdże, jajka z cukrem, , resztę letniego mleka i stopione masło. Wyrabiamy dokładnie ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski i pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy ciasto ( można w woreczku foliowym )do zimnej wody, aż wypłynie lub na pół godziny.
Smażymy na kilkumilimetrowej warstwie oleju i średnim ogniu, kładąc łyżką placuszki, najpierw pod przykryciem, gdy sią zrumienia od spodu, przewracamy i dosmażamy bez przykrycia. Odsączamy na papierowych ręcznikach.
Gorące obtaczamy w cukrze. Dobre na ciepło i na zimno.