Przepis i sposób przygotowania na: ciasto gryczano korzenne (dietetyczne)
Kroki postępowania
Kefir, kaszę gryczaną, otręby, cukier, miód, przyprawę do piernika (dodałam całą bo lubię, jak ktoś woli mniej intensywne smaki radzę ograniczyć się do połowy) i proszek do pieczenia zmiksowałam w blenderze bardzo dokładnie.
Śliwki opłukałam i bardzo drobno pokroiłam, kilka zostawiłam do dekoracji. Posikane śliwki wymieszałam z ciastem.
Formę (okrągłą o średnicy 20 cm) wysmarowałam olejem i wysypałam otrębami. Na to wlałam ciasto, na wierzch ułożyłam resztę zachowanych większych kawałków śliwek.
Piekłam około 30 min w temp 160 stopni. Po przestygnięciu kroiłam na mniejsze kawałki. Można ciasto przekroić i przełożyć czekoladą lub dżemem albo jeść bez przełożenia. Jajka po prostu zapomniałam dodać, ale bez też się trzyma. Smak jest bardzo oryginalny, dlatego NIE POLECAM TRADYCJONALISTOM :)