Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Francuskie ciasteczka z budyniem

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie
1 opakowanie
mleko
3/4 szklanki
żółtko jajek
1 szt
mąka
1/3 szklanki
cukier
4 łyżki
cukier waniliowy
1 łyżka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie ciasteczka z budyniem

Ciasteczka przygotowuję zazwyczaj z gotowego świeżego ciasta francuskiego, ale oczywiście jeżeli ktoś ma czas, warto zrobić je samemu. Ale zaczynamy od kremu. Do rondelka wlewamy połowę mleka, cukier i cukier waniliowy o to podgrzewamy. Resztę mleka dokładnie mieszamy z mąką oraz żółtkiem-tak powstałą masę wlewamy do mleka i mieszamy aż do zagotowania. Krem odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie wycinamy z ciasta niewielkie kwadraciki. Na co drugi kwadracik układamy porcję kremu-ile to już zależy od wielkości wyciętych ciasteczek oraz naszych upodobań. Ciastko przykrywamy pustym kawałkiem ciasta lekko dociskając brzegi. Ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut, aż ciasteczka zrobią się złociste. Zaraz po upieczeniu warto ciasteczka oprószyć cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mikrusiak 20.02.2012 10:58
ślinka cieknie...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak